Już dzisiaj przedstawiamy harmonogram naszej Uroczystości, a także menu (będzie również dostępna opcja vege), a także kilka atrakcji, które będą na Was czekać
Harmonogram Jubileuszu 70-lecia – 14 września 2025 r.
UWAGA! Harmonogram ma charakter orientacyjny i będzie aktualizowany w miarę potrzeb.
- 12:30–12:45 – Zbiórka wszystkich gości Uroczystości na Placu Wolności przed Szkołą Podstawową nr 1 w Tychach- na czele z reprezentacjami innych Cechów ze sztandarami i przygotowanie do procesji.
- 12:45–13:00 – Procesja ze sztandarami do Kościoła P.W św. Marii Magdaleny w Tychach. (około 350 m)
- 13:00–14:15 – Msza święta w intencji Jubileuszu.
- 14:15–14:30 – Przejazd wszystkich zaproszonych gości na miejsce dalszych uroczystości (około 2,5 km) czyli do Browaru Obywatelskiego Tichauer – Sala Słodownia –
- Browarowa 21 43-100 Tychy
- 14:30–15:00 – Krótka przerwa oraz czas na przywitanie i rozmowy między uczestnikami.
- 15:00–15:10 – Oficjalne powitanie gości i zaproszenie na obiad.
- 15:10–16:40 – Przerwa obiadowa.
- Płatki pieczonej piersi gęsi z wiosennymi sałatami i pędami młodego grochu
- Bulion z bażanta z royalem i świeżym lubczykiem
- Tradycyjna śląska rolada wołowa z farszem i kluskami śląskimi z dziurką i sosem, modra kapusta
9. 16:40–18:40 – Część oficjalna:
- Przywitanie naszych znamienitych gości : Prezesa Związku Rzemiosła Polskiego
- Dyrektora Katowickiej Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości, Prezydenta Miasta Tychy oraz Starosty Powiatu Bieruńsko Lędzińskiego, a także Wojewoda Śląski Pan Marek Wójcik
- Film o historii Cechu (10 minut)
- Wręczenie nagród:
- Honorowa Odznaka Rzemiosła
- Platynowe Odznaczenie ,,Za szkolenie uczniów w Rzemiośle”
- Medale z okazji Jubileuszu 70-lecia
- Certyfikaty
- i wiele innych
- Wręczenie nagród i medali oraz statuetki „Serce Rzemiosła” która oddaje pasję i zaangażowanie w pracę naszych Rzemieślników
- Zakończenie części oficjalnej koncertem Pani Marty Król
10. 19:00-23:00 – Zabawa taneczna z zespołem Nostrado
11. 20:30 Ciepła kolacja – zupa gulaszowa – podanie w bufecie
12. 19:00-23:00 Bufet
Słodki stół + kawa, herbata, napoje – woda, soki
- czekoladowe roche
- mini ptyś z kremem
- rzemieślnicze tiramisu
- panna cotta
- torcik czekoladowy z nutą cappuccino
Zimna Płyta:
- Wytrawne przekąski w formie fingerfood
- rostbef / sos pieprzowy / bruschetta
- bruschetta / ser basajo / parmezan
- krabowe montaditos
- tarta cebulowa
- kanapeczka z guacamole i pomidorem suszonym
- Sałatki bankietowe
- gyros z kurczakiem i warzywami
- grecka z serem feta
- caprese z mozzarellą i pomidorem
- bukiet warzyw z orzechami nerkowca
Mini kanapeczki:
- grillowane panini z hummusem z warzyw
- grillowane panini z szynką i serem
- ptyś z pastą grzybową
- zielony naleśnik z serkiem Philadelphia i łososiem
- selekcja mięs z dipem tatarskim
- wybór serów z dipem żurawinowym
Barek alkoholowy dodatkowo płatny
Dodatkowe atrakcje:
- Ścianka zdjęciowa i fotobudka 360 stopni.
- Strefa chill na zewnątrz oraz wewnątrz sali.