Już dzisiaj przedstawiamy harmonogram naszej Uroczystości, a także menu (będzie również dostępna opcja vege), a także kilka atrakcji, które będą na Was czekać

Harmonogram Jubileuszu 70-lecia – 14 września 2025 r.

UWAGA! Harmonogram ma charakter orientacyjny i będzie aktualizowany w miarę potrzeb.

  1. 12:30–12:45 – Zbiórka wszystkich gości Uroczystości na Placu Wolności  przed Szkołą Podstawową nr 1 w Tychach- na czele  z reprezentacjami innych Cechów ze sztandarami i przygotowanie do procesji.
  1. 12:45–13:00 – Procesja ze sztandarami do Kościoła P.W św. Marii Magdaleny w Tychach. (około 350 m)
  1. 13:00–14:15 – Msza święta w intencji Jubileuszu.
  2. 14:15–14:30 – Przejazd wszystkich zaproszonych gości na miejsce dalszych uroczystości (około 2,5 km) czyli do Browaru Obywatelskiego Tichauer – Sala Słodownia  –
  3. Browarowa 21 43-100 Tychy
  4. 14:30–15:00 – Krótka przerwa oraz czas na przywitanie i rozmowy między uczestnikami.
  5. 15:00–15:10 – Oficjalne powitanie gości i zaproszenie na obiad.
  6. 15:10–16:40 – Przerwa obiadowa.
  • Płatki pieczonej piersi gęsi z wiosennymi sałatami i pędami młodego grochu
  • Bulion z bażanta z royalem i świeżym lubczykiem
  • Tradycyjna śląska rolada wołowa z farszem i kluskami śląskimi z dziurką i sosem, modra kapusta

9. 16:40–18:40 – Część oficjalna:

  • Przywitanie naszych znamienitych gości : Prezesa Związku Rzemiosła Polskiego
  • Dyrektora Katowickiej Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości, Prezydenta Miasta Tychy oraz Starosty Powiatu Bieruńsko Lędzińskiego, a także Wojewoda Śląski Pan Marek Wójcik
  • Film o historii Cechu (10 minut)
  • Wręczenie nagród:
    • Honorowa Odznaka Rzemiosła
    • Platynowe Odznaczenie ,,Za szkolenie uczniów w Rzemiośle”
    • Medale z okazji Jubileuszu 70-lecia
    • Certyfikaty
    • i wiele innych
  • Wręczenie nagród i medali oraz statuetki „Serce Rzemiosła” która oddaje pasję i zaangażowanie w pracę naszych Rzemieślników
  • Zakończenie części oficjalnej koncertem Pani Marty Król

10. 19:00-23:00 – Zabawa taneczna z zespołem Nostrado

11. 20:30 Ciepła kolacja – zupa gulaszowa – podanie w bufecie

12. 19:00-23:00 Bufet

Słodki stół + kawa, herbata, napoje – woda, soki

  • czekoladowe roche
  • mini ptyś z kremem
  • rzemieślnicze tiramisu
  • panna cotta
  • torcik czekoladowy z nutą cappuccino

Zimna Płyta:  

  • Wytrawne przekąski w formie fingerfood
  • rostbef / sos pieprzowy / bruschetta
  • bruschetta / ser basajo / parmezan
  • krabowe montaditos
  • tarta cebulowa
  • kanapeczka z guacamole i pomidorem suszonym
  • Sałatki bankietowe
  • gyros z kurczakiem i warzywami
  • grecka z serem feta
  • caprese z mozzarellą i pomidorem
  • bukiet warzyw z orzechami nerkowca

Mini kanapeczki:

  • grillowane panini z hummusem z warzyw
  • grillowane panini z szynką i serem
  • ptyś z pastą grzybową
  • zielony naleśnik z serkiem Philadelphia i łososiem
  • selekcja mięs z dipem tatarskim
  • wybór serów z dipem żurawinowym

Barek alkoholowy dodatkowo płatny

Dodatkowe atrakcje:

  • Ścianka zdjęciowa i fotobudka 360 stopni.
  • Strefa chill na zewnątrz oraz wewnątrz sali.